Treinasso
Agrostis stolonifera
Poaceae Graminaceae
Autre noum : Gramenet.
Noms en français : Agrostide stolonifère, Agrostide blanche.
Descripcioun :La treinasso es uno planto coumuno renadivo que fai de fiéu (estouloun), d'aqui que vèn soun noum. La paumo (paniculo) èi d'abord duberto (5 à 15 cm de long) e pièi se sarro coume un pincèu après la flouresoun. Lis espiguet soun pichot (1,5 mm) emé uno souleto flour qu'a uno lemma sènso arèsto. La lengueto èi longo (> 2 mm). Poudès regarda peréu li nous que soun un pau roujo e li guèino di fueio qu'an un bord blanc.
Usanço :D'après A. Matirolo (1918, Phytoalimurgia pedemontana), li tisano de racino sarien bono pèr li diabeti.
Port : grando erbo
Taio : 10 à 60(100) cm
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Agrostis
Famiho : Poaceae
Famiho classico : Graminaceae
Ordre : Poales
Coulour de la flour :
Verdo
Petalo : ges
Ø (o loungour) enflourejado : 5 à 15 cm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Liò : Ribiero
- Prado umido
- Camin
- Roubino
Estànci : Termoumediterran à Subaupen
Couroulougi : Bourealo
Ref. sc. : Agrostis stolonifera L., 1753
Espargo-fèro
Asparagus acutifolius
Asparagaceae
Àutri noum : Aspàrgou, Espargasso, Roumanin-couniéu, Roumiéu-couniéu, Pèd-de-Róumi.
Nom en français : Asperge sauvage.
Descripcioun :L'espargo-fèro es uno planto bèn couneigudo de nòsti garrigo e éusiero. A la fin de l'ivèr sort de terro, èi lou moumen de l'acampa ! Pièi la tijo devèn duro coume uno co-rudo. Flouris tardié, raramen avans juliet.
Usanço :Coume l'avèn di, s'acampo à la primo pèr li meleto. La planto èi proun bono pèr la santa, richo en vitamino (A, B, C, PP...) e en sau mineralo (P, Mn...). Fai pissa (óudour de 1,2-ditiole) e es un pau lachativo.
Port : Aubret
Taio : 0,4 à 2 m
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Faneroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Asparagus
Famiho : Asparagaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Blanco
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 3 mm
Flourido :
Estiéu - Autouno
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 800 m
Aparado : Noun
Juliet à óutobre
Liò : Garrigo
- Éusiero
- Champino
Estànci : Termoumediterran à Mesoumediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Asparagus acutifolius L., 1753